Om

Sitatsjekk er en ny norsk tjeneste som lar journalister, politikere, toppledere, analytikere, lesere, og alle andre nyhetsjunkier sjekke hva politikere, næringslivsledere, kjendiser og idrettsmenn har blitt sitert på i norske nettaviser.

Tjenesten er først og fremst er laget for journalister, men som også kan være nyttig for lesere og kilder som uttaler seg til pressen.

For journalister

Tanken bak Sitatsjekk er at journalister skal kunne gjøre en rask sitatsjekk før de skal intervjue en person, eller sjekke en påstand under en pressekonferanse.

Noe av det som kjennetegner en dyktig erfaren journalist er at vedkommende har fulgt en/et person, parti, bedrift, organisasjon, eller fagfelt over tid, og dermed får med seg når noen plutselig sier noe annet enn de har sagt ved tidligere anledninger. Dette gjør journalisten i stand til å stille kritiske og relevante oppfølgerspørsmål som f.eks: Betyr dette at dere har dere snudd i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten?

En ung og uerfaren journalist, eller en erfaren journalist som blir satt til å dekke et nytt og ukjent saksfelt, har ikke denne historikken og vil ofte bli satt til å gjøre intervjuer med personer de vet lite om. Vedkommende har da ingen forutsetning for å stille gode spørsmål, og vil ofte stille de samme spørsmålene som andre journalister har stilt.

For politikere

Politikere kan bruke Sitatsjekk til å sjekke ut sine meningsmotstanderes tidligere påstander før – eller til og med under – en politisk debatt.

Dette skal gjøre det vanskeligere å slippe unna med halvsannheter og feilaktige påstander. For rikspolitikere og lokalpolitikere som ofte figurerer i pressen vil det etterhvert bli en god oversikt over tidligere uttalelser, og disse forventes også å bli nyttige for mindre profilerte politikere i ungdomslag eller i mer nisjeorienterte politiske debatter.

Først på iPhone

Sitatsjekk ble lansert mandag 24. januar 2010.

I første omgang er den kun tilgjengelig på iPhone som en applikasjon som kan kjøpes på iTunes App Store for 55 kr. Versjon 1.0 er tilgjengelig nå, og versjon 1.1 er under utvikling. Oppgraderingene er gratis for alle som har kjøpt 1.0, og 1.1 forventes å bli klar i løpet av januar 2010.

Sitatsjekk utvikles som en nettbasert tjeneste som kontinuerlig oppgraderes og utvides uavhengig av iPhone-applikasjonen. Vi legger fortløpende til nye kilder og funksjoner som blir tilgjengelig umiddelbart.

Sitatsjekk vil etterhvert bli tilgjengeliggjort i flere formater på forskjellige løsninger.

Redaksjonell Sitatsjekk-tjeneste

En nettbasert abonnementsløsning for pressen utvikles parallelt med iPhone-ugaven.

Vi kommer også med en løsning som gjør det mulig for nettavisene og andre medier å tilby en spesialtilpasset Sitatsjekk av sitt innhold til sine lesere. Dette skal gi papiraviser, magasiner, radiokanaler og TV-stasjoner muligheten til å raskt finne frem til sitater som ikke står i artikler på nettaviser.

Plattform for utviklere

Sitatsjekk vil også bli tilbudt som en programmerbar webtjeneste som lar andre utviklere bruke Sitatsjekk til egne prosjekter.